Hvad nu?

ADL interview, observationer og beskrivelse udført 16.06.2021
Hjemlige forhold
Borger bor sammen med sin hustru og parrets to børn på 7 og 5 år. De bor i et rækkehus med 1. sal. I stueetagen er der entré, badeværelse, stue og køkken. På 2. sal er der værelser samt et toilet. borgers hustru arbejder som SOSU i dag og aftenvagter samt weekend vagter.
Personlige funktioner/færdigheder
Borger beskriver, at han får vanddrivende to gange i døgnet. Første gang er kl. 5.00 om morgenen derefter går der 5-6 timer, hvor borger skal være i nærheden af toilettet fordi han skal der ud med korte intervaller. ADL samtalen begyndte kl. 9.00 om formiddagen, der havde borger brug for at gå på toilettet hvert 15 minut den første time og den næste time hvert 30 minut.
Borger forklarede, at det er aftagende når der er 15 minutter imellem.
Borger tager en lur når han er igennem den første vanddrivende kur, fordi han bliver udmattet af at skulle lade vandet så ofte, forklarer han. Efter luren tager borger anden dosis af vanddrivende og starter forfra med de hyppige toiletbesøg.
Borger oplyser, at han tilstræber at blive færdig med begge kure, inden børnene kommer hjem om eftermiddagen. Borger oplyser, at han ikke spiser optimalt fordi han glemmer det eller også kan han ikke overskue det og tit falder han i søvn pga. udmattelse efter timers vandreren frem og tilbage til toilettet.
Borger oplyser, at han derfor spiser mest når hans hustru er hjemme og kan lave maden til ham.
Borger tilføjer, at han er i et diætistforløb, hvor han er ved at omlægge sin kost. Diætisten ved alt om den leversygdom han har og kan derfor tilrettelægge kosten efter sygdommen.
Borger giver udtryk for at det går ham på, at han ikke kan smøre sig en mad i køkkenet når han har lyst, fordi han ikke kan holde til at stå ved køkkenbordet fordi det er for lavt til ham. Det anbefales at Borger får en arbejdsstol til køkkenbrug med centralbremse. Det vil også støtte Borger i spisesituationen sammen med familien da han udtrykker at det kan være en udfordring for ham at sidde ned i længere tid ved spisebordet.
Borger beskriver at han skal tage afføringsmiddel og derfor ikke altid kan styre hvornår han skal have afføring, han er mest tryg ved at have sin hustru hjemme så hun kan hjælpe ham med at tørre sig efter eventuelle toiletbesøg.
Borger fortæller, at han skal prøve en Easy wipe, men han har ikke meget tiltro til at det vil fungere. Af samme årsag er der allerede søgt om et skylletoilet til borger, da det ikke er holdbart på sigt Borgers hustru skal tørre ham efter toiletbesøg. Det anbefales at Borgers toilet bliver forhøjet i forbindelse med opsætning af skyldetoilet. Borger oplyser at han har brug for hjælp fra sin hustru til at blive vasket når han skal i bad. Han har pt. Ikke en badetaburet derfor står han op og bruger energi på det. Det anbefales at borger får en badetaburet da han muligvis vil blive mere selvhjulpen i badesituationen og uafhængig af sin hustrus hjælp.
Borger oplyser at han har fået ny seng som er højere og bedre end den gamle, men det tager ham alligevel mellem 15 og 20 minutter at komme op af sengen pga. smerter i begge skuldre samt smerter i ben.
Borger beskriver at han sover mellem 2 og 3 timer ad gangen. Når borger vågner, står han op fordi smerterne er for voldsomme. Han tager en Tramadol og går ned og ligger sig på sofa så han ikke forstyrre sin hustru.
Borger oplyser, at han lider af søvn apnø og sover med maskine, den har han haft i ca. 3½ år.
Borger beskriver, at han ligger eller sidder ned det meste af dagen. I perioden, hvor han har hyppige toiletbesøg, sidder borger på sofabordet fordi det har en god højde som gør det lettere for borger at rejse sig fra. Når der er længere interval mellem toiletbesøgene, benytter borger toilettet på 1. sal. Det gør han for at få mere bevægelse ind i dagligdagen.
Borger udtrykker at det er værst at gå ned ad trappen fordi hans fødder er hævede og ømme og han må gå baglæns ned. Det anbefales at borger får et gelænder i modsatte side så han kan støtte sig i begge sider når han går ned. Borger oplyser at han har ondt i sine ben og fødder samt lænderyggen når han bevæger sig omkring. Han beskriver at han føler sig spærret inde da han ikke er så mobil at han kan bevæge sig frit rundt, men må støtte sig til tingene indendørs og også holde hyppige sidde/ligge pauser.
Borger oplyser, at han får en rollator i morgen og at han glæder sig til at se, hvad det kan gøre for ham og for familiens muligheder for at komme ud sammen, bare det at kunne gå ned til postkassen på egen hånd vil være stort, tilføjer borger. Borger beskriver, at han bruger bukser med elastik da han ikke kan knappe knapper. Han beskriver at han ligger ned og nærmest vrider sig i tøjet og en gang imellem får han hjælp af sin hustru.
Borger benytter ærmeløse bluser da de er lettere at tage på, fordi borger er smerteplaget i begge skuldre. Borger oplyser at han bruger et langskaftet skohorn. Det er vanskeligt at finde gode sko der sidder godt fordi hans fødder er hævede, tilføjer borger.
Borger oplyser, at han har dårlige tænder fordi han har nedprioriteret sin tandhygiejne i flere år på grund af sit job som turistbus chauffør. Han er nu i gang med en større tandrenovering så de kan holde i mange år på trods af manglende tandbørstning.
Borger oplyser at han også har vanskeligt ved at børste sine tænder, fordi det gør ondt i skulderne. Adspurgt om borger kan benytte en el- tandbørste svare han at en el-tandbørste er værre end en almindelig.
Huslige funktioner
Borger oplyser at han og hustruen planlægger indkøbet sammen, men det er borgerens hustru der har overblikket over det de mangler. Det er borgerens hustru der handler ind, hvis borger er med, venter han ude i bilen.
Borger opfordres til at søge om handicap parkeringsskilt så borger har mulighed for at gå med når han får sin rollator.
Borger oplyser at det er hans hustru der står for det huslige i hjemmet så som at lave mad, gøre rent og vasker tøj, skifte sengetøj mm. Borger hjælper lidt med oprydningen fx bærer han service over til køkkenbordet om morgenen. Han kan ikke fylde og tømme opvaskemaskinen fordi det giver øget rygsmerter.
Kognitive funktioner
Borger oplyser, at han tidligere hjalp andre mennesker med at få overblik over deres sager i kommunen. Han fungerede som bisidder og skrev klager, hvis det var nødvendigt. Han havde et godt juridisk overblik. Borger oplever nu, at han har mistet det overblik han tidligere besad og han har selv brug for hjælp til at skrive en evt. klage.
Borger oplyser, at han tidligere var god til at spille på instrumenter og han kunne lide at rejse. Nu kan han ikke længere nogle af delene.
Borger beskriver, at hans interesse nu ligger hos familien og hos børnene.
Borger oplyser, at han ikke har noget familie tilbage og hans hustrus familie bor på Filippinerne. Deres netværk er lille og hvis de skal se mennesker, er det ofte hjemme hos dem selv.
Borger havde tidligere et større netværk qua sit arbejde og sine interesser.
Borger er melder ofte afbud hvis familien inviteres ud, fordi han tit har høj feber og må blive hjemme.
Borger udtrykker at han er tilfreds med sit netværk, det har den størrelse som borger magter.
Borger oplyser, at han stadig kan køre bil, men kun begrænset 3-4 km. Til børnehaven i nødstilfælde.
Borger tilføjer at han har læge i anden by og indimellem må han køre selv dertil. Han har behov for pauser når han kører den tur og forsøger at tilpasse turen den vanddrivende medicin. Han føler sig ikke tryk når andre kører fordi han havde en oplevelse med en chauffør kollega der fald i søvn bag rattet. Det har sat sig dybt i ham, men han må lade sin hustru køre når de skal noget. Borger kan ikke tage offentlig transport
Døgnrytme
Borger beskriver sin dagligdag. Han står op mellem kl. 02.00 og kl. 05.00 og går/kravler derefter baglæns ned af trappen til sofaen eller til lænestol med skammel.
Borger oplyser at han tager sin morgen medicin. Han forsøger at sove i ½-1 time indtil medicinen virker. Derefter han hyppige toiletbesøg med vandladninger i 5 til 6 timer.
Borger oplyser at han støtter hustru og børn i at komme afsted og fortsætter sine toiletbesøg.
Borger oplyser at han forsøger at hvile i ca. 3 kvarter inden han tager næste dosis af vanddrivende medicin og begynder så forfra med sine toiletbesøg.
Borger tilføjer at han ofte bliver færdig til familien kommer hjem igen om eftermiddagen. Om eftermiddagen er han i stuen sammen med familien, hvor han hjælper med lektier og er til stede sammen med sine børn og hustru.
Borger oplyser at hans hustru laver mad og de spiser sammen.
Borger går ovenpå og børn kommer i bad.
Borger oplyser at han forsøger at gå i seng kl. 19.00 men det er vanskeligt at holde tiden med børnene.
Udvælg 1-2 praktiske funktioner
Under interviewet sidder borger på en stol i stuen. Han går på toilettet efter 15 minutter og igen efter 15 minutter. De næste to toiletbesøg er der 30 minutter i mellem. Borger fortæller at det er aftagene.
Opsummering med relevante anbefalinger om ressourcefordeling og hjælpemidler.

Borger fremstår med flere konkurrerende lidelser som hæmmer ham i at kunne klare sig selvstændigt i dagligdagen.
Borger bor sammen med sin hustru og parrets to mindre børn. Borger har en del væske i kroppen qua den leverlidelse han har. Det betyder at han skal tage vanddrivende medicin to gange i løbet af dagen. Når borger har taget det, har han hyppige toiletbesøg fra kl. 05.00 om morgenen ca. til kl. 16.00-17.00 om eftermiddagen. Det tager hårdt på borger at gå på toilettet så ofte så han bliver udmattet. Derudover har han dårlig gangfunktion, men afventer rollator. Det er borgers håb at en rollator vil give ham større frihed til at gå udenfor og tage på tur med familien. Ud over en rollator anbefales borger at anskaffe sig følgende hjælpemidler: Skylletoilet (forhøjet), badetaburet/stol, arbejdsstol til køkkenbrug med centralbremse samt gelænder til trappen i modsatte side. Disse hjælpemidler vil støtte borger i at kunne deltage mere aktivt og selvstændigt i sit eget liv og i sin families liv.

I det nævnte er der mindre fejl og særligt dårlige formuleringer, men vigtigste tilføjelse er at badestol, arbejdsstol til køkkenbrug og rollator er udleveret og har givet en smule aflastning for hustruen.

0 0 votes
Artikel Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments